Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014


 ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ


Υλικά (για 10 άτομα)
    * 2 κιλά ζυγούρι ή προβατίνα
    * 1  κιλό όρνιθα (1/2 όρνιθα χωριάτικη)
    * 3 κούπες ρύζι καρολίνα
    * 3 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο
    * 3 λεμόνια χυμό και ξύσμα από τα δύο
    * αλάτι,  πιπέρι σε κόκκους
    * νερό όσο χρειαστεί να σκεπάσει το κρέας.

Πως το κάνουμε:
   1. Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε μαζί, σε σιγανή φωτιά, για 3 ώρες περίπου, ρίχνοντας μέσα στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι και το πιπέρι ακοπάνιστο.
   2. Μόλις μαλακώσουν τα κρέατα τα βγάζουμε τα αλατοπιπερώνουμε και σουρώνουμε το ζουμί τους.
   3. Μετράμε το ζουμί, σε κάθε 4 κούπες ζουμί αντιστοιχεί 1 ρύζι. Άρα χρειαζόμαστε 12 κούπες ζουμί. Αν δεν μας φτάνει το ζουμί συμπληρώνουμε νερό. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και το ξύσμα από τα δύο λεμόνια. Σε μέτρια φωτιά βράζουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να τραβήξει σχεδόν όλο το ζουμί και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο ρύζι 2 λεπτά πριν ετοιμαστεί. Κάνουμε ένα ανακάτεμα και σβήνουμε τη φωτιά.
   4. Καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα κατσαρολάκι και περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας.
   5. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
   6. Το σερβίρουμε ζεστό και χώρια από το κρέας.











ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!
Και δε χρειάζεται να 'χετε γάμο για να το φτιάξετε.