Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΥΝΑ ελαφρώς μελωμένα













Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1/2 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
* 3 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο Καστελλιανών
* 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
* 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
* 1 φλυτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια χοντροκομμένα
* 1 κ.γλ. κανελλογαρύφαλλα
* 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
* κανέλλα και αλεσμένα καρύδια για το πασπάλισμα.

Σιρόπι
* 1 ½ κιλό μέλι θυμαρίσιο 

Εκτέλεση:
Κτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη για 3 λεπτά, διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μείγμα της ζάχαρης με το λάδι, προσθέτουμε και το κονιάκ και αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι και τα κανελλογαρύφαλλα. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας με το χέρι για 4-5 λεπτά ώστε να γίνει αφράτη. Βγάζουμε τη ζύμη από το δοχείο και την απλώνουμε πάνω στο σοφρά  ή στο τραπέζι και ρίχνουμε πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια  ή αμύγδαλα. Διπλώμουμε τη ζύμη και την πλάθουμε για ένα λεπτό με το χέρι ώστε τα καρύδια να πάνε παντού. Κόβουμε μικρά κομμάτια τη ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρουνα στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε λαδομένο ταψί ή στρωμένο με λαδόκολα. Με ένα πηρούνι τα τρυπάμε ελαφρά σε όλη την πάνω επιφάνεια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180° C) για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το μέλι ώστε να αραιώσει και βουτάμε μέσα τα μελομακάρουνα λίγα-λίγα, για 10” δευτερόλεπτα περίπου. Τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο ή σε ένα ταψί και από πάνω τα πασπαλίζομε με αλεσμένα καρύδια και κανέλα.
Σημείωση: Επειδή αυτά τα μελομακάρονα γίνονται πολύ αφράτα, γι’ αυτό στο σιρόπι χρησιμοποιούμε μόνο μέλι. Δεν θέλουμε να τραβήξουν μέσα πολύ σιρόπι γιατί μετά σπάνε.