Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ Σιροπιαστά












ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:
* 400 γρ. Χυμός πορτοκαλιού
* 530 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
* 1.200 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 30 γρ. Ζάχαρη άχνη
* 1/2 κ. γλ. Σόδα
* 1/4 κ. γλ. Κανέλλα
* 1/6 κ. γλ. Γαρύφαλλο
* 50 γρ. Βούτυρο λιωμένο
* Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
* Καρύδια χοντροκομμένα και κανέλλα για το πασπάλισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ
* 500 γρ. Nερό
* 700 γρ. Zάχαρη
* 1 Πορτοκάλι κομμένο στα δύο
* 2 Ξυλάκια κανέλας
* 100 γρ. Μέλι για το μέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε από το σιρόπι τα στερεά υλικά.
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο τ' αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα ώσπου να δέσουν τα υλικά (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει η ζύμη). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα στον πάτο και από πάνω τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι (Βοηθάει στο μέλωμα). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30 λεπτά περίπου (έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα). Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 40-45 δευτερόλεπτα περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε χοντροκομμένο καρύδι και κανέλλα. 

Σημείωση: Τα μελομακάρονα εδώ, πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Γι' αυτό αν δεν προλαβαίνουμε να τα μελώσουμε όλα, τα βάζουμε ξανά στο φούρνο 10 λεπτά για να ζεστασθούν και συνεχίζουμε το μέλωμα.