Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ




Υλικά:
    * 1/2 κιλό χοχλιούς
    * 1 ποτηράκι κρασιού δυνατό ξύδι
    * 1 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για ολες τις χρησεις)
    * 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
    * αλάτι, πιπέρι
    * δύο κλωναράκια δεντρολίβανο.

Πως τους κάνουμε:
   1. Πλένουμε τους χοχλιούς καλά με κρύο νερό.
   2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με μια κ. γλ. αλάτι και λίγο πιπέρι.
   3. Αλατίζουμε τους χοχλιούς καλά μπροστά, τους κυλάμε στο αλεύρι και τους βάζουμε στο τηγάνι με το στόμιο προς τα κάτω.   
4. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά μόνο με τους χοχλιούς και τίποτ’ άλλο και τους αφήνουμε να ψηθούν με τα σάλια τους για 3 λεπτά.
5. Ρίχνουμε το λάδι και τους αφήνουμε άλλα τρία λεπτά να τηγανιστούν.
6. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και τους ανακατεύουμε μια φορά. 
7. Μετά απο δυο λεπτά τους σβήνουμε με το ξύδι και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι.
8. Αδειάζουμε το τηγάνι όπως είναι σε βαθύ πιάτο και σερβίρουμε. (μαζί με το λάδι και το δεντρολίβανο)

Άλλος τρόπος ψησίματος: Αφού τους αλατίσουμε και τους αλευρώσουμε, βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε τους χοχλιούς στο τηγάνι και τους τηγανίζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το ξύδι όπως παραπάνω. 

   Σημείωση: Πριν βγάλουμε το χοχλιό, τον βάζουμε με το τσόφλι στο στόμα για να τον γευτούμε Μμμμμμμμ!!! ρουφάμε και το ζουμάκι που έχει μέσα και… καλά κρασιά!!!