Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Χλωροκούκια με χοχλιούς




Υλικά:
* 1 κιλό κουκιά χλωρά (φρέσκα)
* 1/2 κιλό χοχλιούς χοντρούς
* 1 ματσάκι μάραθα ψιλοκομμένα
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
* 6-8 φρέσκα σκορδόφυλλα ψιλοκομμένα ή 3-4 σκελίδες σκόρδο
* 100γρ. ελαιόλαδο Καστελλιανών
* 1/2 κρασοπότηρο ξίδι
* 1 κ.σ. αλεύρι
* 2 ποτήρια νερό
* αλάτι, πιπέρι

Πως το κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα κουκιά όπως καθαρίζουμε τα φρέσκα φασολάκια τα πλένομε και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε τους χοχλιούς σε κρύο νερό και τους αφήνομε για λίγη ώρα. Τους καθαρίζουμε και τους πλένουμε καλά. Βράζουμε 1 ποτήρι νερό και τους ρίχνουμε μέσα να βράσουν 2-3 λεπτά. Τους ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Βάζουμε το λάδι στο τσικάλι με τα κρεμμυδάκια, τα σκορδόφυλλα και τ' αλάτι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τους χοχλιούς και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τα κουκιά, το μάραθο, και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3 και τ' αφήνουμε να βράσουν για 45 περίπου λεπτά (ελέγχουμε τα κουκιά πότε είναι ψημένα). Όταν είναι ψημένο το φαγητό ρίχνουμε το πιπέρι, στη συνέχεια διαλύουμε το αλεύρι με το ξύδι και με 2-3 κουταλιές από το ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε στο τσικάλι. Αφήνουμε να βράσει ακόμα 5 λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο. 
Προσοχή: εάν το θέλουμε ποιο ζουμερό, πρέπει να προσθέσουμε λίγο νερό κατά το μέσο του ψησίματος και όχι στο τέλος.

Καλή σας όρεξη!