Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ











Υλικά:

Για τη ζύμη

* Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
* 1 κούπα λάδι
* 1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
* 1 αυγό
* 30 γρ. μπέικιν 
* 1,5 κούπα ζάχαρη 
* 100 ml χυμό πορτοκαλιού


Για τη γέμιση

* 1 κιλό μυζήθρα
* 1 κούπα ζάχαρη 
* 1 αυγό 
* 2-3 κ.σ. κορν φλάουρ (εάν είναι φρέσκια η μυζήθρα και έχει πολλά υγρά)
* 1 κ. γλ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
* 1/2 κ. γλ. αλάτι 


Για την κάλυψη

* 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
* σουσάμι
* κανέλλα 


Πως τα κάνουμε:

Ανακατεύουμε με το χέρι, το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάλι. 
Αναμειγνύουμε  το μπέικιν με μια κούπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα υγρά. 
Σιγά-σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. 
Αφήνουμε τη ζύμη κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί κι ετοιμάζουμε τη μυζήθρα.
Με ένα πιρούνι πατάμε τη μυζήθρα να την κάνουμε σαν πουρέ. 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το κορν φλάουρ σε περίπτωση που η μυζήθρα μας έχει πολλά υγρά, τη μαστίχα την οποία έχουμε κοπανίσει μαζί με το αλάτι και τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί για να ομογενοποιηθούν.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε μικρά φύλλα όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3-4 χιλιοστά πάχος. Με τσέρκι Φ10 ή Φ12 κόβουμε κύκλους,  βάζουμε μια καλή κουταλιά μυζήθρα στο κέντρο, τη στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα τσιμπάμε γύρω-γύρω φτιάχνοντας λυχναράκια. Τα αλείφουμε στο πάνω μέρος με το αυγό και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και λίγη κανέλλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 περίπου λεπτά.