Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Μπακαλιάρος παστός, γιαχνί

Υλικά:
* 1 φιλέτο μπακαλιάρο παστό
* 1+ 1/2 κιλό διάφορα χόρτα γιαχνερά (πράσο, γαλατσίδες, αρχατζίκους, μάραθα κλπ)
* 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 3-4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
* 100 γρ. ελαιόλαδο Καστελλιανών
* αλάτι, πιπέρι.

Πως το κάνουμε:
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον ξαλμυρίζουμε αποβραδίς αλλάζοντας του 2-3 φορές το νερό.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τ' αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν. 
Βάζουμε στο τσικάλι το λάδι και τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα χόρτα και τ' ανακατεύουμε σιγά - σιγά μέχρι να μαραθούν. 
Τ' αλατοπιπερώνουμε και τ' αφήνουμε 5 λεπτά να βράσουν. Έπειτα από πάνω τους τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και τις ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες. 
Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε το τσικάλι και το αφήνουμε να σιγοψηθεί (περίπου μισή ώρα). Το φαγητό είναι έτοιμο όταν πιεί όλα τα υγρά και μείνει με το λάδι.
Σημείωση: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα διάφορα χόρτα με 1 κιλό κεντανέ (πράσα) και ένα ματσάκι σέλινο και να έχουμε μια παραλλαγή του φαγητού. Επίσης αντί για ντομάτες μπορούμε να ρίξουμε, (στο τέλος όμως) αυγολέμονο.