Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΤΕΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΕΣ με Ξινομυζήθρα












Υλικά:
    * 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    * 2 κουτ. σούπας ξύδι ή λεμόνι.
    * 2 κουτ. σούπας λάδι για τη ζύμη.
    * Νερό χλιαρό όσο πάρει (450γρ περίπου) για να γίνει σκληρή η ζύμη. 
    * 1 κ.γλ. αλάτι
    * 1 κιλό ξινομυζήθρα για τη γέμιση
    * ½ κιλό λάδι για το τηγάνισμα.

Πως τις κάνουμε:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και εκεί ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να πάρουμε μια μέτρια ζύμη. Αφού πλάσουμε τη ζύμη την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και ανοίγουμε το καθ’ ένα  σε λεπτό φύλλο.
Κόβουμε το φύλλο ώστε να του δώσουμε σχήμα  παραλληλόγραμμο (στενόμακρο) 10-12 εκατοστά πλάτος και μήκος όσο μας βγει 30-40 εκ. ανάλογα το κομμάτι της ζύμης.
Απλώνουμε την ξινομυζήθρα πάνω στο φύλλο σε όλο το μήκος του. Πιάνουμε το φύλλο από τη μία φαρδιά πλευρά και το τυλίγουμε προς την άλλη ώστε να γίνει σαν λουκάνικο.
Μετά πιάνουμε τη μια άκρη και τη φέρνουμε γύρω-γύρω, όπως το σαρίκι στο κεφάλι (εξ ου και σαρικόπιτες) και δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα.
Τις τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές σε καυτό λάδι (μέτρια φωτιά) για τέσσερα περίπου λεπτά (συνολικά).

Τις περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι και τις σερβίρουμε ζεστές.