Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

ΚΡΕΑΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
“Το καλό στιφάδο θέλει το χρόνο του”












Υλικά:
* 1 κιλό βοδινό ή μοσχάρι 
* ½ ποτήρι ελαιόλαδο
* 1 κιλό κρεμμύδια στιφάδου ή μεγάλα, χοντροκομμένα
* ½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
* 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
* 3-4 δαφνόφυλλα
* 1 κρασοπότηρο ξύδι. 
* 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
* αλάτι, πιπέρι, 5-6 μπίλιες μπαχάρι και 1 ξυλάκι κανέλλα 

Πως το κάνουμε:
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.  (Ποτέ δεν πλένουμε το κρέας κομμένο σε κομμάτια).
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρέας για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τη δάφνη, το σκόρδο, και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για δυο λεπτά. Ρίχνουμε το ξύδι, το κρασί, το μπαχάρι και την κανέλλα και τέλος τα κρεμμύδια, χωρίς να τ’ ανακατέψουμε με το κρέας. Από πάνω ρίχνουμε το αλατοπίπερο και την ντομάτα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/4 και αφήνουμε το στιφάδο να σιγοψηθεί για δύο ώρες περίπου, ανάλογα το κρέας. 
Σημείωση: Το μυστικό στο στιφάδο, είναι το ότι δεν ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με το κρέας (κρέας απο κάτω-κρεμύδια απο πάνω) και δεν προσθέτουμε νερό. Απλά θέλει χαμηλή φωτιά, ώστε να βγάλουν τα κρεμμύδια τα υγρά τους και να ψηθεί το κρέας σιγά-σιγά.