Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ















ΥΛΙΚΑ:
* 600 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
* 250 γρ. Αμύγδαλο καβουρδισμένο
* ½ κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
* 1 Βανίλια
* 220 γρ. Ζάχαρη άχνη
* 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
* 1.200 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* Ροδόνερο και άχνη για το πασπάλισμα.

Πως τους κάνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη. (Όσο περισσότερο το χτυπήσουμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη). Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι. Τα χονδροκόβουμε ή τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα και από πάνω τα περνάμε με τον πλάστη, ώσπου να σπάσουν. Ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι ή το κονιάκ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή τώρα ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σαν κεφτεδάκια. Πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλά μας ελαφρώς την κορυφή ώστε να μην είναι ακριβώς σφαιρικοί δηλ. να τους δώσουμε σχήμα μπισκότου. Επίσης μπορούμε να απλώσουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο, να την πιέσουμε να γίνει επίπεδη και συμπαγής και να την κόψουμε σε διάφορα σχήματα με τα ειδικά τσέρκια. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στο οποίο έχουμε προηγουμένως βάλει λαδόκολλα στον πάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους βουτάμε σε άχνη. Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με ζάχαρη άχνη.