Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Αγκινάρες με χλωροκούκια














Υλικά:
* 1 κιλό αγκινάρες
* 1 κιλό χλωροκούκια (φρέσκα κουκιά)
* 2-3 φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα
* 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
* 100 γρ. ελαιόλαδο Καστελλιανών
* 2 κ.σ. αλεύρι
* 3 κουταλιές δυνατό ξύδι χωριάτικο (Δραπέτι)
* Αλάτι, πιπέρι

Πως το κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα κουκιά βγάζοντάς τους τις ίνες (όπως τα φασολάκια) εκτός και είναι πολύ μεστωμένα οπότε παίρνουμε μόνο τους καρπούς.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις περνάμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Βάζουμε στο τσικάλι το λάδι και τσιγαρίζουυμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα κουκιά και ανακατεύουμε ώστε να τσιγαριστούν κι αυτά. Ρίχνουμε τα σκόρδα και τα μάραθα και 2 περίπου ποτήρια νερό και αφήνομε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα. Στο διάστημα αυτό κοιτάμε για το νερό κι αν χρειαστεί συμπληρώνομε λίγο.
Σε ένα βαθύ πιάτο διαλύουμε το αλεύρι με το ξύδι και με λίγο ζουμί από το τσικάλι και όλο μαζί το αδειάζουμε μέσα στο φαγητό. Δεν ανακατεύουμε, αλλά κουνάμε το τσικάλι ώστε να παει παντού το ζουμί. Βράζουμε για πέντε λεπτά ακόμα και το φαγητό είναι έτοιμο.

Σημείωση: Όπως έγραψα και παραπάνω το ξύδι πρέπει να είναι δυνατό, ώστε να αφήνει έντονη και ωραία γεύση στο φαγητό.